Krastavci nisu posebno bogati hranljivim materijama u poređenju s nekim drugim povrćem. Iako pružaju neke bitne vitamine i minerale, njihov je sadržaj hranivih materija relativno skroman. Ipak, oni nude određene zdravstvene prednosti i osvežavajući su dodatak uravnoteženoj prehrani. Hidratacija koju krastavci obezbeđuju prilikom konzumacije od neprocenjive je važnosti za obezbeđenje normalnog funkcionisanja našeg organizma.
Krastavci imaju osvežavajući i blag ukus koji se malo razlikuje u zavisnosti od sorte, hibrida i zrelosti. Za većinu ljudi ukus krastavaca je pretežno vodenast sa suptilnom notom slatkoće. Blagi ukus često ih čini popularnim povrćem za salate, sendviče i kao hidratantni međuobrok. Neki pojedinci takođe mogu opisati krastavce kao blago oštre i hrskave teksture. Međutim, preferencije ukusa se mogu razlikovati, stoga je važno da ih sami isprobate kako biste utvrdili svoje osobno mišljenje o ukusu krastavaca. Šta u pogledu ukusa možete očekivati kod krastavca pročitajte ovde.
Fitohemikalije, takođe poznate kao fitonutrienti, prirodna su jedinjenja koji se nalaze u biljkama. "Fito" znači biljka, tako da su fitohemikalije hemijski sastojci koje proizvode biljke. Ova jedinjenja se ne smatraju esencijalnim hranljivim materijama poput vitamina i minerala, ali imaju blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje.