FITOHEMIKALIJE U KRASTAVCU

HEMIJSKI SASTOJCI KOJE PROIZVODE BILJKE (FITOHEMIKALIJE) U KRASTAVCU

Fitohemikalije su opsežno proučavane zbog svojih potencijalnih svojstava za podsticanje zdravlja. Često deluju kao antioksidansi, štiteći ćelije od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom i slobodnim radikalima. Neke vrste fitohemikalija takođe imaju protuupalna svojstva i mogu podržati imunološki sistem. Postoje hiljade različitih fitohemikalija, od kojih svaka ima svoja specifična svojstva i potencijalne dobrobiti za naše zdravlje. Krastavac, osvežavajuće i hidratizirajuće povrće, sadrži niz korisnih fitohemikalija. U nastavku fitohemikalije koje sadrži krastavac, i njhove koristi za Vas.

1. KUKURBITACIN

To su jedinjenja gorkog ukusa koji određenim krastavcima daju karakterističan ukus. Istraživanja sugerišu da kukurbitacini imaju protivupalna i antioksidaciona svojstva, a takođe mogu imati potencijalne efekte protiv raka.

2. FLAVONOIDI

Krastavci sadrže različite vrste flavonoida, uključujući kvercetin, apigenin i kaempferol. Flavonoidi imaju antioksidativna svojstva i povezani su s raznim zdravstvenim prednostima, poput smanjenja rizika od hroničnih oboljenja, kao što su bolesti srca i određenih vrsta raka.

3. LIGNANI

Krastavci su dobar izvor lignana, fitohemikalija s antioksidativnim i potencijalnim antikancerogenim svojstvima. Lignani se povezuju s podsticanjem zdravlja srca i podržavanjem zdravog metabolizma.

4. FITOHEMIJSKA JEDINJENJA

Krastavci, takođe, sadrže niz drugih fitohemikalija, poput triterpena, saponina i fenolnih spojeva. Ova jedinjenja pridonose ukupnim antioksidacionim i protivupalnim prednostima krastavaca.

Važno je napomenuti da se koncentracija fitohemikalija može razlikovati u zavisnosti od faktora kao što su hibrid krastavaca, zrelost i uslovi uzgoja. Zbog toga, mi predlažemo da izaberete hibrid BETTANIS mnogo boljeg ukusa od svih uobičajenih krastavaca.

Konzumiranje raznovrsnog voća i povrća, uključujući krastavce, može pomoći u osiguravanju raznolikog unosa korisnih fitohemikalija za celokupno zdravlje i dobrobit. Međutim, jako je važno da izaberete najbolje ukuse kada su u pitanju hibridi krastavaca, kao i minimum gorčine koja je često ograničavajući faktor za njihovu konzumaciju. Probajte hibrid krastavca BETTANIS koji Vam nudi mnogo više od svih ostali koje ste do sada konzumirali.