Fitohemikalije su opsežno proučavane zbog svojih potencijalnih svojstava za podsticanje zdravlja. Često deluju kao antioksidansi, štiteći ćelije od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom i slobodnim radikalima. Neke vrste fitohemikalija takođe imaju protuupalna svojstva i mogu podržati imunološki sistem. Postoje hiljade različitih fitohemikalija, od kojih svaka ima svoja specifična svojstva i potencijalne dobrobiti za naše zdravlje. Krastavac, osvežavajuće i hidratizirajuće povrće, sadrži niz korisnih fitohemikalija. U nastavku fitohemikalije koje sadrži krastavac, i njhove koristi za Vas.
To su jedinjenja gorkog ukusa koji određenim krastavcima daju karakterističan ukus. Istraživanja sugerišu da kukurbitacini imaju protivupalna i antioksidaciona svojstva, a takođe mogu imati potencijalne efekte protiv raka.
Krastavci sadrže različite vrste flavonoida, uključujući kvercetin, apigenin i kaempferol. Flavonoidi imaju antioksidativna svojstva i povezani su s raznim zdravstvenim prednostima, poput smanjenja rizika od hroničnih oboljenja, kao što su bolesti srca i određenih vrsta raka.
Krastavci su dobar izvor lignana, fitohemikalija s antioksidativnim i potencijalnim antikancerogenim svojstvima. Lignani se povezuju s podsticanjem zdravlja srca i podržavanjem zdravog metabolizma.
Krastavci, takođe, sadrže niz drugih fitohemikalija, poput triterpena, saponina i fenolnih spojeva. Ova jedinjenja pridonose ukupnim antioksidacionim i protivupalnim prednostima krastavaca.
Važno je napomenuti da se koncentracija fitohemikalija može razlikovati u zavisnosti od faktora kao što su hibrid krastavaca, zrelost i uslovi uzgoja. Zbog toga, mi predlažemo da izaberete hibrid BETTANIS mnogo boljeg ukusa od svih uobičajenih krastavaca.