Krastavci su niskokalorični i skromno bogati raznim hranljivim materijama, što ih čini zdravim dodatkom uravnoteženoj prehrani. Međutim, oni poseduju određena nutritivna svojstva koja su od izuzetne važnosti za normalno funkcionisanje organizma, odnosno održavanje njegovih funkcija. U nastavku predstavljene su ključna nutritivna svojstva krastavaca.
Krastavci se sastoje od približno 95% vode, što ih čini izvrsnim izborom hidratantne hrane. Krastavci imaju visok sadržaj vode, što nam pomaže prilikom konzumacije da ostanemo hidratizirani. Održavanje pravilne hidratacije važno je za celokupno zdravlje i održavanje telesnih funkcija našeg organizma.
Iako se krastavci uglavnom sastoje od vode, oni i dalje pružaju važne hranljive komponente. Tako krastavci sadrže vitamine kao što su vitamin K, vitamin C i neke vitamine B grupe. Takođe, krastavci su dobar izvor minerala poput kalijuma (K), magnezijuma (Mg) i mangana (Mn).
Krastavci sadrže razne antioksidante, poput flavonoida i tanina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Krastavci su dobar izvor dijetalnih vlakana (posebno u njihovoj kori), koja pomažu probavi i potiču osećaj sitosti (mogu sprečiti zatvor).
Krastavci sadrže male količine mineralnih elemenata poput bakra, fosfora i kalcijuma.
Krastavci su niskokalorični, što ih čini odličnom opcijom za one koji paze na svoj kalorijski unos. S oko 16 kalorija po 104 g, krastavci su izvrsan dodatak niskokaloričnoj deti, ili istoj za mršavljenje.