NUTRITIVNA SVOJSTVA KRASTAVCA

KLJUČNA NUTRITIVNA/HRANLJIVA SVOJSTVA KRASTAVCA

Krastavci su niskokalorični i skromno bogati raznim hranljivim materijama, što ih čini zdravim dodatkom uravnoteženoj prehrani. Međutim, oni poseduju određena nutritivna svojstva koja su od izuzetne važnosti za normalno funkcionisanje organizma, odnosno održavanje njegovih funkcija. U nastavku predstavljene su ključna nutritivna svojstva krastavaca.

1. HIDRATACIJA

Krastavci se sastoje od približno 95% vode, što ih čini izvrsnim izborom hidratantne hrane. Krastavci imaju visok sadržaj vode, što nam pomaže prilikom konzumacije da ostanemo hidratizirani. Održavanje pravilne hidratacije važno je za celokupno zdravlje i održavanje telesnih funkcija našeg organizma.

2. HRANLJIVEKOMPONENTE

Iako se krastavci uglavnom sastoje od vode, oni i dalje pružaju važne hranljive komponente. Tako krastavci sadrže vitamine kao što su vitamin K, vitamin C i neke vitamine B grupe. Takođe, krastavci su dobar izvor minerala poput kalijuma (K), magnezijuma (Mg) i mangana (Mn).

3. ANTIOKSIDANTI

Krastavci sadrže razne antioksidante, poput flavonoida i tanina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

4. DIJETALNA VLAKNA

Krastavci su dobar izvor dijetalnih vlakana (posebno u njihovoj kori), koja pomažu probavi i potiču osećaj sitosti (mogu sprečiti zatvor).

5. MINERALNI ELEMENTI

Krastavci sadrže male količine mineralnih elemenata poput bakra, fosfora i kalcijuma.

6. NISKA KALORIČNOST

Krastavci su niskokalorični, što ih čini odličnom opcijom za one koji paze na svoj kalorijski unos. S oko 16 kalorija po 104 g, krastavci su izvrsan dodatak niskokaloričnoj deti, ili istoj za mršavljenje.

Vredno je napomenuti da se većina hranljivih materija u krastavcima nalazi u kori ploda, stoga ih je dobro konzumirati neoguljene kad god je to moguće. Osim toga, krastavci su svestran i hranljivi dodatak salatama, smutijima ili jednostavno uživaju kao osvežavajući međuobrok. Ako želite krastavac mnogo boljeg ukusa u odnosu na uobičajene koje konzumirate, proizveden kod domaćih proizvođača, naša preporuka je da probate hibrid BETTANIS, i uverite se u njegovu hranljivu vrednost.