HRANLJIVA I ZDRAVSTVENA VREDNOST
MATOVILCA MELISSA

NEKOLIKO ČINJENICA O MATOVILCU

Matovilac (Valerianella locusta) je lisnata povraska biljka poznata po mnogim različitim nazivima. Matovilac je karakterističan po svojim sitnim, sočnim listovima koji se koriste u ishrani zbog svog blagog i specifičnog Ukusa. Smatra se najzdravijom salatom, i budući da u uzgoju podnosti surove uslove moguće je imati sveže listove i tokom čitavog perioda zime.

NUTRITIVNA I ZDRAVSTVENA SVOJSTVA MATOVILCA

Matovilac je izvor vitamina A za održavanje zdravog funkcionisanja organa, gvožđa za razvoj proteina hemoglobina za prenos kiseonika kroz krvotok i kalijuma za uravnoteženje nivoa tečnosti u telu. Takođe, osigurava vitamin C za jačanje imunološkog sistema uz smanjenje upale, vitamin E za zaštitu ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, magnezijum za kontrolu optimalnog funkcioniranja živaca, bakar za razvoj vezivnog tkiva i druge hranljive materije, uključujući kalcijum, vitamin B6, folat i fosfor. U Evropi se matovilac koristi kao prirodni lek protiv skorbuta. Mornari bi konzumirali lišće kako bi apsorbovali visok sadržaj vitamina C u biljci.