Razlozi njegove ogromne popularnosti su jednostavni - bogatstvo ukusa, nutrienata, te prilagodljivost različitim klimatskim uslovima i vrstama zemljišta. Mladi luk u sirovom obliku ima daleko veće nutritivne vrednosti i snažnije delovanje nego termički obrađen. Ipak, vrlo kratkim kuvanjem nećete značajno izgubiti njegove dobrobiti, pa slobodno možete uživati i u omiljenim ukusima s ovim zdravim povrćem. Malene bele glavice mladog luka svi naprosto obožavaju. Ali, apsolutno se ne sme zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka. Nutritivne vrednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici.
Zeleni luk, poznat i kao mladi luk, ima svež i blag ukus s daškom oštrine. Imaju hrskavu teksturu i jedinstven ukus koji je blago opor, sličan drugim vrstama luka, ali blaži. Zelena stabljika, poznata i kao mladi luk, daje travnati i zeljasti ukus koji može dodati osvežavajuću notu raznim jelima. Obično se koristi kao ukras ili sastojak salata, prženih krompirića, supa, čorbi, pečenih jela, i mnogih drugih slanih recepata.