Crvena slatka paprika, poznata kao ajvaruša, kojoj pripada MIŠINA F1, ne samo da je ukusna, već i puna raznih nutritivnih svojstava koja doprinose njenim zdravstvenim prednostima. Važno je napomenuti da se nutritivna vrednost paprike može razlikovati u zavisnosti od veličine, zrelosti i načinu pripreme. Uvek je preporuka konzumirati različitu ishranu, koja uključuje i papriku kako bi se zadovoljile sve važne hranljive materije. Sve u svemu, crvena slatka paprika, poznata kao ajvaruša, nudi blagi nivo topline, slatak ukus i jarku crvenu boju, što je čini svestranim sastojkom u mnogim kulinarskim receptima, a posebno, na Balkanu čuvenom ajvaru. U nastavku neka od ključnih nutritivnih svojstava crvene slatke paprike ajvaruše, kojoj pripada i hibrid MIŠINA F1:
Crvena slatka paprika odličan je izvor vitamina. Posebno su bogate vitaminom C, osiguravajući više od 100% preporučenog dnevnog unosa u samo jednoj paprici srednje veličine. Vitamin C je ključan za podršku imunološkom sistemu, podsticanje proizvodnje kolagena za zdravu kožu i zglobove, te deluje kao antioksidant za zaštitu od oštećenja ćelija i pomaže u apsorpciji gvožđa. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže. Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C. Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena. Kolagen je glavni strukturni protein u telu potreban za održavanje celovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa. Takođe sadrže vitamin A, koji je važan za vid i rad imuniteta. Doprinosi zdravlju vida, imunološkoj funkciji i celovitosti kože.
Crvena slatka paprika bogata je antioksidansima kao što su karotenoidi (beta-karoten, lutein i zeaksantin). Jarka crvena boja slatke paprike posledica je prisutnosti karotenoida. Ova jedinjenja pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa tako što pomažu u neutralizovanju štetnih slobodnih radikala u njemu, smanjujući rizik od hroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka, kardiovaskularne bolesti i degeneraciju oka uzrokovanu starenjem (podržavaju zdravlje očiju). Ovaj antioksidativni kapacitet doprinosi celokupnom zdravlju.
Crvena slatka paprika dobar je izvor dijetalnih vlakana, koja unapređuju zdravlje probavnog sistema, pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, podržavaju kontrolu telesne težine pružajući osećaj sitosti i doprinose u održavanju zdravog nivoa holesterola. Vlakna su bitna za probavni sistem i pomažu održavanju zdrave težine. Dijetalna vlakna podržavaju optimalno funkcionisanje creva.
Crvena slatka paprika tipa ajvaruša sadrži esencijalne minerale poput kalijuma i magnezijuma. Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, mišićnih kontrakcija i funkcionisanja živaca. Magnezijum igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, podržava zdravlje kostiju i doprinoso pravilnom funkcionisanju mišića i živaca.
Crvena slatka paprika, uključujući i ajvarušu, ima relativno malo kalorija, a bogata je hranljivim materijama. Ovo ih svojstvo čini odličnim izborom za one koji žele kontrolisati svoju telesnu težinu ili slede dijetu koja vodi računa o unosu kalorija. Jedna paprika srednje veličine sadrži oko 30-40 kalorija.
Ove paprike sadrže fitonutriente s protiv upalnim svojstvima. Redovna konzumacija crvene slatke paprike može pomoći u smanjenju hronične upale koja je povezana s brojnim zdravstvenim problemima.