Fitohemikalije su veliko područje proučavanja zbog svojih potencijalnih svojstava za podsticanje zdravlja. Često deluju kao antioksidansi, štiteći ćelije od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom i slobodnim radikalima. Neke vrste fitohemikalija, takođe, imaju protuupalna svojstva i mogu podržati imunološki sistem. Postoje hiljade različitih fitohemikalija, od kojih svaka ima svoja specifična svojstva i potencijalne dobrobiti za naše zdravlje. Lubenica, osvežavajući i hidratizirajući plod, sadrži niz korisnih fitohemikalija. U nastavku fitohemikalije koje sadrži lubenica, i njhove koristi za Vas.
Lubenica je bogat izvor likopena, karotenoidnog pigmenta koji voću daje karakterističnu crvenu boju. Likopen je snažan antioksidans poznat po tome što može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, posebice raka prostate. Takođe, pridonosi zdravlju srca pomažući u sprečavanju oksidativnog oštećenja i smanjujući upale.
Lubenica je jedinstvena jer sadrži aminokiselinu citrulin, koja je privukla pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Citrulin igra ulogu u proizvodnji arginina, aminokiseline koja opušta krvne žile, podržava zdravu cirkulaciju i regulaciju krvnog pritiska. Osim toga, citrulin može imati pozitivan efekat na izvedbu vežbanja i oporavak organizma nakon povrede.
Lubenica sadrži vitamin C, esencijalnu hranivu materiju koja deluje kao antioksidant u telu. Vitamin C podržava imunološki sistem, pomaže u sintezi kolagena i pomaže u zaštiti od oksidativnog stresa. Takođe, poboljšava apsorpciju železa (Fe) iz hrane biljnog porekla.
Lubenica sadrži flavonoide kao što su luteolin i kaempferol. Ovi spojevi poseduju antioksidativna i protuupalna svojstva, pridonoseći potencijalnim zdravstvenim prednostima lubenice. Flavonoidi su povezani s promicanjem zdravlja srca, poboljšanjem kognitivnih funkcija i smanjenjem rizika od hroničnih bolesti.
Kora lubenice i vanjski tamnozeleni deo mesa mogu sadržavati kukurbitacin E, vrstu fitohemikalije s potencijalnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Iako je prisutan u manjim količinama od ostalih fitohemikalija, njegova prisutnost doprinosi ukupnim zdravstvenim prednostima lubenice.
Važno je napomenuti da se koncentracija fitohemikalija može razlikovati u zavisnosti od faktora kao što su zrelost ploda i uveti uzgoja. Konzumacija lubenice kao deo uravnotežene ishrane može osigurati ove fitohemikalije i pridoneti celokupnom zdravlju i dobrobiti.