Lutein je vrsta antioksidansa koji se zovu karotenoidi. Prirodno ga ima u različitom voću i povrću, a posebno je u izobilju u zelenom lisnatom povrću poput spanaća i kelja. Lutein je takođe prisutan u određenim vrstama kukuruza, kao što je kukuruz šećerac. U nastavku pročitajte o antixidantu luteinu i kakva je njegova uloga u Vašoj ishrani.
Kao antioksidant, lutein pomaže u zaštiti ćelija u telu od oštećenja uzrokovanih štetnim molekulama koje se nazivaju slobodni radikali. Prvenstveno je poznat po svojoj ulozi u održavanju dobrog zdravlja očiju i podržavanju vida. Lutein je koncentrisan u makuli, malom delu mrežnice oka odgovornom za centralni vid. Deluje kao prirodni filter plave svetlosti i pomaže u smanjenju rizika od makularne degeneracije i drugih očnih bolesti.
Konzumacija hrane bogate luteinom, kao što je kukuruz šećerac, može pridoneti zdravoj ishrani koja podržava zdravlje očiju i opću dobrobit. Međutim, važno je napomenuti da se sadržaj luteina u kukuruzu šećercu može razlikovati zavisno od sorte, hibrida, i načina kuhanja, odnosno termičke obrade.