Kukuruz šećerac je popularna namirnica koja sadrži nekoliko antioksidanata koji igraju važnu ulogu u unapređenju Vašeg zdravlja kada ga konzumirate. Antioksidanti su jedinjenja koji štite telesne ćelije od oštećenja uzrokovanih štetnim molekulama koje nazivamo slobodni radikali. U nastavku neki od ključnih antioksidanata koji se nalaze u kukuruzu šećercu i njihov značaj za Vaše zdravlje.
Ovi antioksidanti deo su porodice karotenoida, i odgovorni su za žutu boju kukuruza šećerca. Lutein i zeaksantin posebno su korisni za zdravlje očiju, jer se nakupljaju u mrežnici i pomažu u zaštiti od makularne degeneracije povezane sa starenjem i katarakte.
Kukuruz šećerac je dobar izvor vitamina C, esencijalnog antioksidanta. Vitamin C podržava imunološki sistem, unapređuje zaceljivanje rana i pomaže telu apsorbovati gvožđe (Fe). Takođe, deluje kao snažan antioksidant, neutrališe slobodne radikale i smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput bolesti srca i određenih vrsta raka.
Kukuruz šećerac sadrži ferulinsku kiselinu, snažan antioksidant koji se povezuje s brojnim zdravstvenim prednostima. Ona pomaže u borbi protiv upala, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, podržava zdravlje mozga i pokazuje antikancerogena svojstva.
Iako kukuruz šećerac nije tako bogat kao neko drugo voće ili povrće, određeni hibridi istog sadrže antocijane. Ovi antioksidanti daju tom kukuruzu boju, a pokazalo se da imaju protiv upalna, antikancerogena i kardioprotektivna svojstva.