NUTRITIVNA/HRANLJIVA SVOJSTVA DINJE

NUTRITIVNA/HRANLJIVA SVOJSTVA DINJE

Dinja je izrazito ukusno i hranljivo povrće u kojem ljudi mogu uživati na razne načine. Njen plod je odličan izvor hidratacije zbog visokog sadržaja vode, što ih čini savršenim letnjim povrćem za osveženje i ishranu. Plod dinje se dominantno konzumira kao svež, narezan na kriške kao međuobrok, ili u voćnim salatama kombinovan sa drugim voćem, gde daje osvežavajući sladak ukus mešavini. Plod dinje se može umešati u smuti ili cediti kako bi se dobili osvežavajući, i veoma nutritivni napitci. Dakle, dinje ne samo da su osvežavajuće i ukusne, one nude i nekoliko nutritivnih prednosti. Dinje su osvežavajuće i hranljivo povrće koje ima malo kalorija i masti, a bogato je sa nekoliko bitnih vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana.

1. VITAMINI

Dinje su dobar izvor nekoliko bitnih vitamina za Vaš organizam. Posebno su bogate vitaminom C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema, pospešuje proizvodnju (sintezu) kolagena i podržava zaceljivanje rana. Takođe, sadrže značajne količine vitamina A koji je ključan za zdrav vid, imunološku funkciju i rast ćelija. Kao izvor ovih vitamina probajte dinju DUBLE F1, koja je potpuno drugačija od bilo koje druge koju ste probali.

2. HIDRATACIJA

Dinje su vrlo hidratantne jer imaju visok sadržaj vode, što može pomoći u održavanju pravilne hidratacije i podržavanju raznih telesnih funkcija. One su odličan izbor za hidrataciju, što može biti posebno korisno tokom perioda vrućeg vremena ili nakon telesne aktivnosti.

3. ANTIOKSIDANSI

Dinje su dobar izvor antioksidanasa, poput beta-karotena, likopena i vitamina C. Ovi antioksidansi pomažu uneutralizovanje štetnih slobodnih radikala, smanjuju upale i mogu imati zaštitne efekte protiv određenih hroničnih bolesti. Potencijalno, antioksidansi iz ploda dinje kada ih konzumirate smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput onih srca i određenih vrsta raka. Dinja DUBLE F1, ne samo da je posebnog ukusa, već je ona i izvor vrednih antioksidanasa koji čuvaju Vaše zdravlje.

4. VLAKNA

Iako dinje nisu posebno bogate vlaknima u poređenju s nekim drugim povrćem, one sadrže umerenu količinu istih. Dijetalna vlakna pomažu probavi, potiču redovito pražnjenje creva i podržavaju njihovo zdravlje. Vlakna takođe, pomažu u povećanju osećaja sitosti, i pridonose održavanju zdrave razine šećera u krvi.

5. KALIJUM

Dinje, posebno one koje se nazivaju medene kakva je i DUBLE F1, dobar su izvor kalijuma, esencijalnog minerala koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja srca, unapređenju pravilne funkcije živaca i mišića, te održavanju ravnoteže tekućine u telu.

6. ELEKTROLITI

Dinje sadrže važne elektrolite poput magnezijuma (Mg) i natrijuma (Na), koji su uključeni u rad mišića, živčane signale i održavanje ravnoteže tekućine.

7. REGULACIJA TELESNE TEŽINE

Zbog visokog udela vode i niske gustoće kalorija, dinje mogu biti odličan dodatak planu regulacije telesne težine jer Vam mogu pomoći da se osećate siti, a istovremeno minimalno unosite kalorije.

DAKLE, PLOD DINJE JE IZUZETNO NUTRITIVAN, I PREPORUČUJE SE KONZUMACIJA U SVEŽEM STANJU. ALI, UKOLIKO ŽELITE POSEBAN, ULTRA SLATKI UKUS DINJE, POPUT ONOGA KOD MEDA, SA MINIMALNOM KOLIČINOM KALORIJA, BOGATSTVOM VITAMINA I ANTIOKSIDANASA, NEKA VAŠ IZBOR BUDE DUBLE F1 MEDENA DINJA.