Cvekla MOREN F1 je izrazito bogata hranljivim sastojcima, i predstavlja dobar izvor vlakana, vitamina C, folne kiseline, mangana i kalijuma. Takođe, sadrži vitamine B, gvožđe, cink, bakar i antioksidante. Cvekla sadrži betaine, prirodne pigmente koji se povezuju sa smanjenim rizikom od pojave određenih vrsta raka, kao što su rak debelog creva i pluća. Vlakna u cvekli mogu poboljšati varenje i olakšati pražnjenje creva. Cvekla ima detoksikacijska svojstva, posebno kod eliminacije toksina iz jetre.
Cvekla ima bogat i karakterističan ukus koji može biti slatkast i zemljan. Osim toga, ima i osvežavajući i lagani ton gorčine. Neki opisuju ukus cvekle kao vrlo specifičan i intenzivan. Kada se cvekla konzumira sirova ili kuvana, njen ukus se često smatra izuzetno osvežavajućim i blago slatkim sa primesom zemljanih tonova. Ovo povrće može dodati bogatstvo i dubinu ukusa mnogim salatama, sokovima, smutijima i kuvanim jelima.