Butternut bundeva je vrsta zimske tikve koja pripada porodici Cucurbitaceae. Ova bundeva je posebnog oblika, kruškolikog, s lukovičastim dnom i užim gornjim delom. Butternut tip bundeve poznat je po svom slatkom, orašastom ukusu i glatkoj teksturi. Često se koristi u raznim kulinarskim specijalitetima, uključujući jesenje potaže u kojima uživamo po restoranima, različita variva, pečeno povrće, piree, pa čak i vrhunske deserte. Butternut tip bundeve je vrlo svestran i može se pripremiti na mnogo različitih načina. Butternut bundeva nije samo ukusna, već je i puna nekoliko važnih nutrienata. U nastavku neka od ključnih nutritivnih svojstava butternut tipa bundeve, i njihova važnost za Vas.
Butternut bundeva odličan je izvor vitamina A, osiguravajući Vam značajnu količinu ovog važnog nutrienta. Vitamin A je neophodan za održavanje zdravog vida, podržavanje imunološke funkcije i podsticanje pravilnog rasta i razvoja ćelija.
Butternut bundeva sadrži vitamin C, koji ima ključnu ulogu u podržavanju imunološkog sistema, poticanju sinteze kolagena i delovanju kao antioksidant koji pomaže u zaštiti tela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Butternut bundeva je bogata dijetalnim vlaknima. Vlakna su važna za zdravlje probavnog sistema, jer pomažu u održavanju redovitog pražnjenja creva i sprečavaju zatvor. Takođe, potiče osećaj sitosti, što može biti korisno za kontrolu telesne težine.
Butternut bundeva sadrži nekoliko antioksidanata, uključujući beta-karoten, koji istoj daje živopisnu narandžastu boju. Antioksidanti pomažu u zaštiti telesnih ćelija od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, i mogu imati različite zdravstvene prednosti.
Osim toga, butternut bundeva ima malo kalorija i masti, što je čini prikladnim izborom za one koji paze na unos kalorija. Takođe, ova bundeva je dobar izvor drugih korisnih nutrienata poput magnezijuma (Mg), vitamina E i folata. Treba imati na umu da se nutritivni sadržaj bundeve ovog tipa može malo razlikovati u zavisnosti od faktora kao što su zrelost, način kuhanja i skladištenje.