Bosiljak se često koristi u prehrambenim dodacima zbog svog karakterističnog ukusa i mirisa. Evo nekoliko načina na koje se bosiljak može koristiti u ishrani ljudi:
Sveži ili osušeni bosiljak može se dodavati raznim jelima kako bi se pojačao ukus. Može se koristiti u umacima, supama, salatama, testeninama, umacima za testeninu, picama, marinadama i jelima od mesa.
Sveže listiće bosiljka možete koristiti kao dodatak začinskom bilju u vašim jelima. Može se kombinovati s drugim začinima poput ruzmarina, origana, timijana i metvice kako bi se pojačao ukus i aroma.
Bosiljak je ključni sastojak tradicionalnog pesto umaka. Ovaj umak se obično priprema od svežeg bosiljka, pinjola, parmezana, maslinovog ulja i belog luka. Pesto se može koristiti kao preliv za testeninu, umak za meso ili dodatak sendvičima.
Sveži listovi bosiljka mogu se dodati salatama kako bi se obogatili ukus i tekstura. Bosiljak se dobro slaže s raznim vrstama povrća, poput paradajza, krastavaca i zelenih salata.
Bosiljak se može koristiti i u slatkim jelima. Sveži listovi bosiljka mogu dodati poseban ukus sladoledima, sorbetima i voćnim salatama.
Važno je napomenuti da se bosiljak obično koristi u malim količinama kao začin, pa često ne pruža značajna prehrambena ili hranljiva svojstva. Međutim, iako je bosiljak vrlo siguran za upotrebu u prehrani, neki ljudi mogu imati alergijske reakcije na njega. Ako imate poznate alergije na druge biljke iz porodice metvice, poput mente ili ruzmarina, možda biste trebali biti oprezni prilikom korišćenja bosiljka. Takođe, uvek je najbolje koristiti sveži ili sušeni bosiljak najbolje kvalitete kako biste dobili najbolji ukus i najviše prehrambene vrednosti.