10.12.2024.

UKUS POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Ukus poljoprivrednih proizvoda odnosi se na opažanje čulima ukusnosti njihovih jestivih delova. Svakodnevno konzumiramo mnoge poljoprivredne proizvode, i pri tome težimo da dobijemo najbolje ukuse, arome, teksture, i sve ono što čini naš ukupni doživljaj, zadovoljstvo, odnosno ukusnost. Ukus poljoprivrednih proizvoda za mnoge je odrednica njegovog kvaliteta, posebno ukoliko se radi o delovima istog koji se konzumiraju kao sveži. Ukoliko neki poljoprivredni proizvod, na primer plod paradajza, ima neugodnu, nespecifičnu, aromu, možemo ga smatrati pokvarenim, odnosno neodgovarajućim za ishranu. S druge strane, ako osetimo punoću arome kojom se identifikuje određeni poljoprivredni proizvod, (primer plod paradajza), onda isti kupujemo i konzumiramo, te se na kraju uverimo u njegov ukus, teksturu, i sve ono što čini ukusnost, a nama proizvodi zadovoljstvo. Ukoliko smo zadovoljni, onda se ponovo vraćamo tom poljoprivrednom proizvodu (primer plod paradajza), tražimo ga prilikom kupovine, jer želimo mogućnost ponavljanja istog kvaliteta.

procenite različite ukuse, slatko, slano, kiselo, gorko, umami, ali i druge specifične ukuse i teksture, uzmite u obzir intenzitet, ravnotežu, naknadnog ukusa za Vašu ukusnosti poljoprivrednih proizvoda

Dakle, u praksi mi biramo poljoprivredne proizvode na osnovu njihovog ukusa, odnosno našeg celokupnog utiska prema njima, ono što smo mi u okviru web prezentacije TEST THE TASTE nazvali ukusnost. Ukus poljoprivrednih proizvoda može se veoma razlikovati, u zavisnosti od faktora kao što su:

  • vrsta useva ili biljke,
  • stepen zrelosti,
  • kvalitet,
  • uslovi uzgoja i
  • rukovanje, odnosno postupanje nakon berbe.

Na primer, voće i povrće može imati širok raspon ukusa na temelju svojih prirodnih karakteristika. Neko voće može biti slatko i sočno, poput jagoda ili breskvi, dok drugo može biti više trpko/oporo ili kiselo, poput limuna ili brusnica. Povrće, takođe, može imati niz ukusa, od zemljanog i gorkog (kao spanać ili kelj) do blagog i pomalo slatkog (kao što su šargarepa ili paprika).

Ostali poljoprivredni proizvodi, kao što su žitarice, mahunarke, mlečni proizvodi i meso, takođe imaju svoj poseban ukus. Žitarice poput pšenice ili riže mogu biti orašaste ili blage ukusnosti, dok mahunarke mogu imati malo, neznato zemljast ukus, ili onaj poput pasulja.

Mlečni proizvodi mogu varirati od kremastih i blago slatkih do ljutih ili slanih, u zavisnosti od vrste proizvoda. Meso može imati različite ukuse i teksture u zavisnosti od vrste životinje, njene ishrane, i naravno načina pripreme. Sve navedeno mi vrlo lako i uobičajeno registrujemo, i kada biramo težimo najboljem.

Konačno, na ukus poljoprivrednih proizvoda može uticati kombinacija genetskih faktora, poljoprivrednih praksi, uslova okoline i kuvarskih tehnika pripreme, ukoliko se proizvod treba termički obraditi. U okviru Test The Taste mi predstavljamo za Vas one vrste, sorte i hibride poljoprivrednih proizvoda za koje postoji izražena ukusnost, odnosno ukus mnogo bolji od uobičajenog, što ih čini posebnim. Praktično, kada kupujete kukuruz šećerac tražite od prodavca SWEET NUGGET ili SPRINTER koji su u našoj ponudi, probajte i javite nam da li ste zadovoljni, da li je to taj ukus koji tražite, i koji Vas čini zadovoljnim.

U moru poljoprivrednih proizvoda ujednačenih, bezličnih ukusa, jednakih boja, mnogo istog, mi Vam nudimo jedno potpuno novo iskustvo, jedinstvene i vrhunske ukuse koji su mnogo bolji od svih uobičajenih, i koje uvek možete po njihovom imenu i prezimenu pronaći kada kupujete.