10.12.2024.

PRILIKOM IZBORA POLJOPRIVREDNOG PROIZVODA NAPRAVITE RAZLIKU IZMEĐU UKUSA I UKUSNOSTI…

Ukus i ukusnost međusobno su povezani, ali različiti pojmovi kada je reč o Vašem čulu, ili senzornom iskustvu prilikom konzumiranja poljoprivrednih proizvoda. Vama je mnogo jednostavnije reći samo ukus, nego razdvajati to na dva dela, i to je prihvatljivo. Međutim, kod prepoznavanja posebnosti, onog mnogo boljeg kod ukusa vrsta, sorti i hibrida poljoprivrednih useva, potrebno je da napravite razliku između ukusa i ukusnosti, jer samo tako možete izdvojiti jedinstvenost onog što kod Vas ostavlja utisak prepoznatljivosti prilikom konzumiranja. Pa da krenemo od ukusa.

UKUS SE SPECIFIČNO ODNOSI NA OSEĆAJE, ODNOSNO DOJMOVE KOJE OPAŽAJU PUPOLJCI UKUSA NA JEZIKU. Postoji pet primarnih ukusa koje prepoznaju naši pupoljci ukusa kada konzumiramo određeni poljoprivredni proizvod. Ti ukusi se mogu predstaviti kao:

  1. Slatkoća, ili slatko: Ovaj ukus povezuje se sa šećerima, i ukazuje na ugodan, prijatan, šećerni, ili kako uobičajeno kažemo sladak osećaj. Praktično, prilikom konzumacije naše lubenice SWEET PEPITA F1, dinje DUBLE F1 ili kukuruza šećerca SWEET NUGGET F1 i SPRINTER F1, Vi ćete osetiti izrazito naglašen slatki ukus, kao rezultat bogatog sadržaja ugljenih hidrata u njima. Međutim, ta izrazita slatkoća, samo je jedan deo od Vašeg celokupnog utiska navedenih poljoprivrednih proizvoda. Praktično govoreći, slatkoća nije njihova jedina posebnost, jer uz nju oni poseduju i svežinu, blagost ili nežnost, hrskavost, sve mnogo bolje u odnosu na uobičajene. Zato je važno razlikovati ukus i ukusnost, kako bi za određeni poljoprivredni proizvod doživeli celokupno senzorno iskustvo koje na nas ostavlja njegov prepoznatljiv utisak;

slatko, kiselo, slano, gorko, umami...
ukusi su to

  1. Kiselost: Ovaj ukus povezuje se s kiselinama, i prilikom konzumacije kreira osećaj koji dovodi do reakcije na licu u vidu mrgođenja, ili skupljanja, odnosno formiranja malih bora, te jedne oštrine ukusa, praktično onog što izaziva jak pikantan senzorni osećaj. Ukus kiselosti je mnogo kompleksan obzirom na senzorne reakcije koje izaziva. Međutim, kod određenog proizvoda gde je prisutan, on opet nije jedini koji određuje njegovu posebnost. Uzmimo za primer papriku MIŠINA F1 i paradajz ZUCCHERINO F1 kod kojih će Vaša čula ukusa prilikom konzumacije detektovati jednu prijatnu i blagu kiselost, ali ona nije presudna, već samo jedna od komponenti u slagalici koja kreira Vaš celokupni dojam prema navedenim poljoprivrednim proizvodima;
  1. Slanost, ili slano: Ovaj ukus povezuje se s natrijum hloridom, i pruža osećaj slanosti. Poljoprivredni proizvodi, prirodno sadrže određene količine natrijum hlorida, koji naša čula ukusa vrlo lako detektuju prilikom konzumacije. Međutim, taj slani ukus, kao jedini, u većini slučajeva nije presudan za ukupni doživljaj određenog poljoprivrednog proizvoda. Uzmimo za primer cveklu MOREN F1 i mladi luk KIMI F1 koje kada probate osetićete blagi ukus slanosti, ali je on tako upakovan da će za većinu biti izuzetno prijatan, iako nije presudan za ukupni profil njihovog ukusa (ukusnost);

ruke pune
UKUSNOSTI...

  1. Gorko, ili Gorčina: Ovaj ukus često je povezan s određenim jedinjenjima, i može biti opor i neugodan. Generalno, ovaj se ukus smatra nepoželjnim kod poljoprivrednih proizvoda, i većina ga izbegava, obzirom da on podseća na sadržaj za konzumiranje nepogodnih komponenti. Međutim, nije neuobičajeno da određeni poljoprivredni proizvodi poseduju određenu dozu gorčine, gde među potrošačima postoji značajna razlika, tako da jednima godi, drugima ne. Pored toga, ta gorčina u poljoprivrednim proizvodima može biti toliko blaga da ostane gotovo neprimetna, do prenaglašena da konzumenta odbija od istog. Naši proizvodi nemaju naglašen ovaj ukus, posebno u pogledu krastavaca, ili patlidžana sa kojim možete imati nekada loše iskustvo po pitanju gorčine;
  1. Umami: Jedna za naše područje neuobičajena kategorija ukusa, a koja sve više postaje popularna. Opisuje se kao ukus koji pripada kategoriji slano ili začinjeno, a neki ga nazivaju mesnim ukusom, obzirom da je povezan s glutamatom, i određenim drugim jedinjenjima. Neki ga povezuju i sa ukusom biljke koju uobičajeno nazivamo čubra.

Predstavljene ukuse otkrivaju ukusni pupoljci koji se nalaze na različitim delovima jezika, a svaki je specijaliziran za detektovanje specifičnih ukusa. Iako je ukus važan aspekt ukusnosti (celokupnog senzornog iskustva, ukupnog profila ukusa, odnosno Vašeg celokupnog dojma ukusa), on sam po sebi ne obuhvata potpuno čulno iskustvo. Potpuno čulno iskustvo poljoprivrednog proizvoda mi smo označili kao ukusnost, i ona je mnogo kompleksnija od ukusa.

UKUSNOST JE SVEOBUHVATNO ČULNO ISKUSTVO KOJE OBUHVATA: UKUS, AROMU, TEKSTURU, pa čak i TEMPERATURU. To je kombinacija ukusa, mirisa, dodira i drugih čulnih inputa koji zajedno stvaraju ukupnu percepciju određenog poljoprivrednog proizvoda. Konkretno, ukusnost je Vaše celokupno senzorno iskustvo određenog poljoprivrednog proizvoda, odnosno njegov ukupni profila ukusa kako ga doživite, ili Vaš celokupni, ukupan utisak ukusa koji iskusite. Komponente koje čine ukusnost su:

  1. Ukus: Podrazumeva prethodno opisane osećaje ukusa.
  2. Aroma: Prijatni i neprijatni mirisi, odnosno miris i smrad (posebno miris, onaj koji je ugodan) koji se osete, opažaju kroz čula mirisa (nos), često značajno pridonose ukupnoj percepciji ukusa određenog poljoprivrednog proizvoda. Arome otkrivaju receptori čula mirisa (olfaktorni) kada isparljiva jedinjenja iz hrane, pića, ili poljoprivrednih proizvoda uđu u nosnu šupljinu.
  3. Osećaj u ustima (fizički osećaji u ustima izazvani određenim poljoprivrednim proizvodom) ili tekstura: taktilni/dodirni osećaji (ili povezani s čulom dodira) koji se doživljavaju u ustima, poput kremastosti ili hrskavosti kod konzumiranja određenog poljoprivrednog proizvoda.
  4. Temperatura: Osećaj vrućine ili hladnoće koji se javlja prilikom konzumiranja poljoprivrednog proizvoda ima veliki uticaj na ukusnost.

Ukusnost je sveobuhvatniji, kompletniji koncept koji uključuje sve elemente koji doprinose celokupnom utisku određenog poljoprivrednog proizvoda za jelo. Ukusnost kombinuje: ukus, aromu, teksturu, i druge osetilne elemente, kako bi se stvorio celokupan doživljaj poljoprivrednog proizvoda za jelo/konzumaciju. Uzajamno delovanje, međudelovanje ovih čulnih inputa daje bogatstvo i složenost ukusnosti, koju povezujemo s različitim poljoprivrednim proizvodima.

Ukratko, ukus se konkretno odnosi na pet primarnih ukusa koje detektuju ukusni pupoljci, dok ukusnost obuhvata ukus, aromu, teksturu, temperaturu i druge senzorne aspekte kako bi se stvorilo celokupno čulno iskustvo konzumiranja određenog poljoprivrednog proizvoda.