10.12.2024.
Ukus i ukusnost međusobno su povezani, ali različiti pojmovi kada je reč o Vašem čulu, ili senzornom iskustvu prilikom konzumiranja poljoprivrednih proizvoda. Vama je mnogo jednostavnije reći samo ukus, nego razdvajati to na dva dela, i to je prihvatljivo. Međutim, kod prepoznavanja posebnosti, onog mnogo boljeg kod ukusa vrsta, sorti i hibrida poljoprivrednih useva, potrebno je da napravite razliku između ukusa i ukusnosti, jer samo tako možete izdvojiti jedinstvenost onog što kod Vas ostavlja utisak prepoznatljivosti prilikom konzumiranja. Pa da krenemo od ukusa.
UKUS SE SPECIFIČNO ODNOSI NA OSEĆAJE, ODNOSNO DOJMOVE KOJE OPAŽAJU PUPOLJCI UKUSA NA JEZIKU. Postoji pet primarnih ukusa koje prepoznaju naši pupoljci ukusa kada konzumiramo određeni poljoprivredni proizvod. Ti ukusi se mogu predstaviti kao:
Predstavljene ukuse otkrivaju ukusni pupoljci koji se nalaze na različitim delovima jezika, a svaki je specijaliziran za detektovanje specifičnih ukusa. Iako je ukus važan aspekt ukusnosti (celokupnog senzornog iskustva, ukupnog profila ukusa, odnosno Vašeg celokupnog dojma ukusa), on sam po sebi ne obuhvata potpuno čulno iskustvo. Potpuno čulno iskustvo poljoprivrednog proizvoda mi smo označili kao ukusnost, i ona je mnogo kompleksnija od ukusa.
UKUSNOST JE SVEOBUHVATNO ČULNO ISKUSTVO KOJE OBUHVATA: UKUS, AROMU, TEKSTURU, pa čak i TEMPERATURU. To je kombinacija ukusa, mirisa, dodira i drugih čulnih inputa koji zajedno stvaraju ukupnu percepciju određenog poljoprivrednog proizvoda. Konkretno, ukusnost je Vaše celokupno senzorno iskustvo određenog poljoprivrednog proizvoda, odnosno njegov ukupni profila ukusa kako ga doživite, ili Vaš celokupni, ukupan utisak ukusa koji iskusite. Komponente koje čine ukusnost su:
Ukusnost je sveobuhvatniji, kompletniji koncept koji uključuje sve elemente koji doprinose celokupnom utisku određenog poljoprivrednog proizvoda za jelo. Ukusnost kombinuje: ukus, aromu, teksturu, i druge osetilne elemente, kako bi se stvorio celokupan doživljaj poljoprivrednog proizvoda za jelo/konzumaciju. Uzajamno delovanje, međudelovanje ovih čulnih inputa daje bogatstvo i složenost ukusnosti, koju povezujemo s različitim poljoprivrednim proizvodima.