10.12.2024.
Pojam ukus se odnosi na našu percepciju/opažanje i osećaj/utisak ukusnosti putem pupoljaka ukusa na jeziku. Praktično, ukus označava kako mi postajemo svesni ukusnosti hrane, pića ili nekog poljoprivrednog proizvoda, odnosno našeg ukupnog senzornog iskustva, putem čula i fizičkog osećaja koji proizilazi iz njihove pojave, ili dolaska u dodir sa našim telom. Konkretno, pojam ukus mi ovde koristimo za Vaš ukupan doživljaj posebnosti određenog poljoprivrednog proizvoda putem receptora za ukus na jeziku. Naravno, svi znamo da je to jedno od pet osnovnih čula koje ljudi poseduju, uz vid, sluh, miris i dodir. Osećaj ukusa nam omogućava da razlikujemo različite ukuse u hrani koju konzumiramo, i mi to ovde za Vas praktično predstavljamo na određene poljoprivredne proizvode koji su mnogo boljeg ukusa od uobičajenih, svakodnevnih koje probate.
Ukus se primarno otkriva pomoću ukusnih pupoljaka koji su sakupljeni u formi grozdova na jeziku, i u ustima. Ti pupoljci sadrže specijalizovane ćelije koje su osetljive na različite kvalitete ukusa: slatko, kiselo, slano, gorko i umami (opisuje se kao mesni ukus). Pupoljci ukusa šalju signale mozgu, koji tumači informacije i omogućava nam da opažamo i prepoznajemo različite ukuse.
Osim jezika, i drugi faktori pridonose našem opažanju ukusa. Čulo mirisa igra značajnu ulogu u percepciji ukusnosti – celokupnog senzornog iskustva, budući da aroma hrane u interakciji s receptorima ukusa stvara višedimenzionalno iskustvo što kreira naš celokupni doživljaj posebnosti određenog poljoprivrednog proizvoda (ono što mi ovde nazivamo ukusnost). Tekstura, temperatura, pa čak i vizuelni znakovi, takođe, mogu uticati na to kako percipiramo, osećamo, primećujemo, opažamo, sagledavamo ukus hrane, ali i poljoprivrednih proizvoda.